Ricardo Bekema: leadzang/gitaar

Ricardo is oprichter en bandleider van het Estudiantina Ensemble. In 2001 kwam hij tijdens een reis naar Santiago de Cuba in contact met de muzikanten van de groep Estudiantina Invasora, destijds onder leiding van de in 2014 op 92-jarige leeftijd overleden legendarische trompettist Inaudis Paisán Mallet. Hij werd diep getroffen door de expressie en de doorleefdheid van de muziek en de aparte instumentatie van de groep, met pailas criollas, oftewel pauken. Zijn aandacht ging vooral uit naar de zangers van het gezelschap, Aristides Torres en de latere zanger van la Vieja Trova Santiaguero, Reynaldo Creagh. Terug in Nederland bleek er erg weinig over deze muziek te vinden. Daarom keerde hij terug naar Santiago de Cuba op zoek naar de tradities en artiesten. Aan de hand van oude opnames, partituren en gesprekken met de hoogbejaarde artiesten bracht hij de muziek systematisch in kaart. Er volgden spoedig nog meer reizen en al snel was hij een bekend gezicht in het Casa de la Trova. In 2003 had hij genoeg kennis opgedaan en ging aan de slag; met goedkeuring van Inaudis Paisan richtte hij in Nederland het Estudiantina Ensemble op.


Paul van der Steen: 2e stem, handpercussie

Paul maakte al deel uit van de eerste bezetting van het Estudiantina Ensemble en heeft in 2016 zijn oude muzikale liefde weer opgezocht! Zijn specialisatie: de maracas, in Nederland beter bekend als de "sambaballen". Anders dan deze naam wellicht doet vermoeden gaat het hier om een uitermate serieus instrument dat met zijn vele nuances een onmisbare rol speelt in de Cubaanse traditionele muziek. Daarnaast heeft Paul zich bekwaamd in de (hoge) coro-zang.


Jan Boers: tres/coro

Jan Boers speelde al tres in eerdere bezettingen van het Estudiantina Ensemble en is van veel markten thuis. Zo geniet hij in Thailand, waar hij jaarlijks enkele maanden verblijft, bekendheid als zanger/gitarist en maakte hij in Nederland jaren lang deel uit van de son/salsaformatie Mojito del Son. Hoewel bescheiden van aard valt hij in het Estudiantina Ensemble op door smaakvolle versieringen en verassende solo's op zijn tres.


Minco Coenraad: contrabas

Minco's leven is voor een groot gedeelte gevuld met muziek: Als muziekleraar op een middelbare school, als begeleider van verschillende amateur-salsabands in het Amsterdamse Muziekpakhuis en al ruim 15 jaar als bassist in verschillende latingroepen, o.a. Son Así en Latin Adventure. Sinds kort zorgt hij ook in het Estudiantina Ensemble voor de onmisbare bas-is. Zijn belangrijkste wapens zijn zijn uitstekende techniek en fantastische timing.


Bart Noorman: trompet

Bart Noorman beweegt zich al zo'n 20 jaar in de wereld van de salsa, van kwartetbezetting tot latin-bigbands. Hij houdt van het steviger blazerssectie-werk, maar ook van de vrijheid die de salsa hem biedt als improvisator. De son, de Cubaanse traditionele stijl die aan de bron ligt van zoveel latijnsamerikaanse muziek, heeft hem altijd het meest aangesproken, met een erfgoed van prachtige liedjes, rijke harmonieën en geweldige melodische lijnen. Zijn helden zijn Inaudis Paisan, Chocolate en Jesus Alemañy. In Estudiantina kan hij zich uitleven en de trompet laten klinken zoals het bij deze lyrische stijl het beste past.


Jochen Hachgenei: timpani

Jochen Hachgenei kwam in 1989 naar Nederland om Latijns Amerikaanse percussie te studeren. Vanaf zijn studietijd aan het conservatorium tot nu, speelt hij conga, timbales, bongo en cajon in diverse latin bands, zoals Salsa de Amsterdam, Las Siete Potencias, Son Asi, de Cubaan, 100 Años de Tradicion, Tipico Tampoco en grupo TAMICOS en sinds 2007 in zijn eigen band Latin Adventure. In het Estudiantina Ensemble bespeelt hij de timpani (barokpauken).
Daarnaast geeft hij percussieles aan oud en jong in het Muziekpakhuis in Amsterdam.


Anurakt Scheepers: tres/coro

Anurakt begon als jongetje met gitaarles op de muziekschool, maar leerde het vak vooral tijdens de vele verjaardagen thuis: "Vroeg of laat kreeg ik dan onvermijdelijk de gitaar in mijn handen gedrukt en barstte de huiskamer uit in Hollandse meezingers... Zij begonnen te zingen en ik snel op zoek naar de bijpassende akkoorden.. een uitstekende training".
Alweer ruim 30 jaar geleden is hij afgestudeerd als klassiek gitarist aan het Sweelinck Conservatorium. In 1994 maakte hij zijn latin-debuut als bassist, 5 jaar later werd hij verliefd op de Cubaanse tres. Hij is al 15 jaar bandleider/tresero van de groep Son Así en speelt, als muzikaal uitstapje, behalve tres ook tenorbanjo, gitaar en handpercussie in de multi-pret-band Pepinos.
"Wat mij aanspreekt in de muziek van Estudiantina: de puurheid en de authentieke, onverwoestbare swing".